Familiegeschiedenis Anne Van Hout
Recente reacties
Categorieën

Af en toe krijg ik de vraag hoe men het beste aan een stamboomonderzoek kan beginnen.  Daarom deze “Tips” pagina, waarin ik graag mijn eigen ervaringen deel.

Eerst en vooral moet men zich realiseren dat stamboomonderzoek heel veel tijd vraagt, en niet altijd even gemakkelijk is. Een eerste reeks gegevens van je directe voorouders verzamelen is meestal snel gebeurd maar daarna begint het moeilijke werk!

En goed en wel begonnen, geraak je waarschijnlijk besmet door het “stamboombeestje” (en dat geraak je nooit meer kwijt!) om steeds verder in de tijd te gaan en meer informatie over je voorouders te vinden!

Over dit onderwerp zijn al complete handleidingen geschreven, maar op deze pagina wil ik summier een aantal bronnen meegeven voor beginnende genealogisten:

  • Een eerste logische stap is op zoek gaan naar informatie binnen je eigen familie.  Grootouders, ouders, tantes, nonkels, … kunnen een eerste bron van informatie zijn!
  • Daarnaast zijn de gemeente-archieven een onmisbare volgende stap.  Eerst zoek je in de Burgerlijke Stand, om daarna verder in de tijd te gaan zijn het de Parochieregisters (doop- en sterfaktes) en daarna de schepenaktes, notariële aktes, poortersaktes enzovoort.
  • En natuurlijk zijn de rijksarchieven ook een bron van informatie, zoals bijvoorbeeld het Rijksarchief van België.  Op deze site vind je ook links naar archieven in Belgische provincies.

Een paar tips om in gedachten te houden:

  • De meeste genealogisten hebben de neiging om in rechte lijn terug in de tijd te gaan, maar onze werkgroep heeft ondervonden dat het beste is om ALLE informatie die je vindt omtrent je naam noteert of copieert, zelfs als je niet direct een link met je eigen lijn kan vinden.  Maar die info kan achteraf nog altijd nuttig blijken te zijn!
  • Noteer ook gegevens van alle mogelijke schrijfwijzen van je naam – in ons geval varieert dat van Van Hout tot Van Houdt, Van Houtte, Van Haut enzovoort.  Het gebeurde immers  dat in eenzelfde gezin de familienaam van de kinderen op een verschillende manier werd geschreven. Dit heeft een heel simpele reden: vroeger konden de meeste mensen niet schrijven en werd er afgegaan op hoe een naam klonk.
  • Eens je alle losse gegevens verzameld hebt, begint het leuke werk: probeer van deze losse gegevens gezinsconstructries te maken.
  • En natuurlijk is het niet onbelangrijk om deze gegevens op te slaan: ikzelf werk met het  gebruiksvriendelijke en volledig gratis programma Aldfaer (website http://aldfaer.net/).

Onnodig te zeggen dat over dit onderwerp nog eindeloos kan doorgeboomd worden.   Ik verwijs daarom ook graag door naar de site van de Familiekunde Vlaanderen VZW, http://www.familiekunde-vlaanderen.be/, waar  informatie voor beginnende genealogisten ook beschikbaar is.

Ik vond het boek “De stamboom en geschiedenis van uw familie” van Henri Vannoppen (uitgegeven bij Deltas, ISBN 90-243-7929-6) een zeer nuttig boek – hierin wordt niet alleen uitgelegd hoe aan stamboomonderzoek te beginnen, maar geeft ook op een zeer duidelijke manier informatie weer hoe onze voorouders leefden.  Een aanrader!

Op het internet zijn ook cursussen beschikbaar om te starten met stamboomonderzoek:

Als je andere genealogisten kent die aan eenzelfde stamboom werken, kan je de handen in elkaar slaan en samen werken – uiteindelijk zal je hetzelfde doel hebben dus waarom zou iedereen dan apart informatie verzamelen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*